top of page
cat-1824668_edited.jpg

Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er met dieren die jullie ophalen?
    De meeste dieren zonder eigenaar die wij ophalen gaan naar de Fûgelhelling in Ureterp, Friesland. Dit is een gespecialiseerde opvang voor wilde dieren. Al onze egels, wilde vogels (roofvogels, zangvogels, watervogels zoals zwanen, ganzen, etc.), otters, bevers, marters, reeën, haasjes, vleermuizen, vossen, bunzingen, dassen, en eekhoorns gaan hier naartoe. Niet alle diersoorten zonder eigenaar gaan naar de Fûgelhelling. Konijnen gaan naar een konijnenopvang, tropische vogels gaan naar verscheidene adressen, katten en honden gaan naar een asiel, en ganzen en kippen die niet gewond zijn maar geen eigenaar (meer) hebben gaan naar Akka's Ganzenparadijs in Dalen, Drenthe.
  • Tot hoe laat zijn jullie open?
    Wij zijn dag en nacht bereikbaar, maar 's nachts enkel voor spoed. Klik hier om te zien wat onder een spoedgeval zou kunnen vallen. Wanneer u een dier komt brengen, of iets komt halen, bijvoorbeeld het as van uw huisdier, kunt u dat dagelijks doen tot 21:30. Wij zijn elke dag open tot 21:30, ook op zon- en feestdagen. Onze openingstijden zijn: Maandag t/m vrijdag: 7:30 tot 21:30. Zaterdag: 8:30 tot 21:30. Zondag/feestdag: 9:30 tot 21:30.
  • Zijn jullie dierenarts(en)?
    Nee. Geen van onze medewerkers is dierenarts. Sommige medewerkers hebben een diergerelateerd of medisch beroep (gehad), maar dierenartsen zijn niet bij ons in dienst. Wel werken wij samen met veel dierenartsen. Onze vaste dierenarts, waar wij heen gaan met dieren zonder eigenaar die een dierenarts nodig hebben, is Van Stad Tot Wad Noorddijk. Al onze medewerkers zijn intern opgeleid en hebben onder meer hun EHBO-diploma voor dieren behaald, maar mogen geen diagnoses stellen omdat zij geen arts zijn. Voor diagnoses zullen wij u dus altijd doorverwijzen naar een dierenarts.
  • Waar wordt mijn dier gecremeerd?
    Uw dier wordt via ons op dinsdag- of vrijdagochtend (na het bespreken van uw wensen en afspreken van een datum of eventueel afscheid nemen) naar dierencrematorium Stadskanaal gebracht.
  • Wat gebeurt er met mijn dier als jullie hem hebben opgehaald?
    Nadat uw dier is opgehaald door een ambulance, wordt uw dier bij ons op het pand “afgelegd”. Uw dier wordt schoongemaakt en/of geföhnd wanneer nodig. Ook kan een dier na een ongeluk, wanneer door ons opgehaald, door ons worden gehecht. Wij doen dit zodat eigenaren afscheid kunnen nemen van hun huisdier.
  • Wat kost een uitvaart?
    Omdat de prijs van een uitvaart afhangt van de diersoort en de grootte, maar ook of u as retour wilt en of u dat in een (bij ons gekochte) urn wilt, worden prijzen alleen genoemd door onze interne afdeling huisdierenuitvaartverzorging. Een medewerker van deze afdeling neemt contact op met u als eigenaar en bespreekt met u wat uw wensen zijn.
  • Kan ik mijn dier ook zelf bij jullie brengen?
    Ja, u kunt en mag uw dier zelf naar het crematorium brengen in Stadskanaal, maar ook naar ons pand. Wanneer uw dier door uzelf naar ons is gebracht, wordt in de uiteindelijke factuur voor de uitvaart geen ritprijs berekend.
  • Hoe kan ik een afspraak maken om afscheid te komen nemen?
    Voor een afspraak om afscheid te komen nemen kunt u bellen met onze meldkamer. Afscheid kan gepland worden op werkdagen tussen 8:00 en 21:00, op zaterdagen tussen 9:00 en 21:00 en op zon- en feestdagen tussen 10:00 en 21:00. Onze meldkamer is bereikbaar op 050 579 1900.
  • Hoe vaak mag ik afscheid komen nemen?
    Afscheid komen nemen kan in principe onbeperkt, tot de dag waarop uw dier volgens afspraak tussen u en onze interne afdeling huisdierenuitvaartverzorging naar het crematorium zou worden gebracht.
  • Wat kost afscheid nemen?
    Afscheid nemen is gratis, ongeacht het aantal keren.
  • Moet ik betalen wanneer jullie komen?
    Wanneer u enkel de melder bent, is onze ambulancedienst gratis. Wanneer u de eigenaar van het dier/de dieren bent waar wij voor komen, vragen wij een ritprijs. Deze is nooit hoger dan 36,- euro (voor leden 23,50 euro). Wanneer u dus een afspraak met ons maakt om met uw huisdier naar een dierenarts te gaan, hetzij met spoed, hetzij gepland, dan wordt er een ritprijs in rekening gebracht. Dit is nodig om onze benzinekosten en deels de kosten voor de zorg voor dieren zonder eigenaar te kunnen bekostigen. Kortom, wanneer u belt over een gewonde wilde vogel, egel, ree, noem maar op, dan wordt er nooit geld van u gevraagd.
  • Hoe kan het dat ik hoorde dat iemand honderden euro's moest betalen?
    Het kan voorkomen dat er een hoge rekening wordt verhaald op de eigenaar van een dier. Dit gaat altijd om dierenartskosten, en niet om onze kosten. Wij hebben geen enkele invloed op de kosten die een dierenarts maakt. De dierenambulance vraagt altijd maximaal 36,- euro. Dit is onze ritprijs en wij vragen nooit meer dan dat bedrag wanneer wij een dier hebben meegenomen waarvan we de eigenaar niet weten. Enkel bij uitvaart kan de dierenambulance meer vragen, maar ook dan komen vrijwel alle kosten van het crematorium, en niet van ons. Toch lijkt het alsof wij een grote geldsom vragen van mensen wanneer u als eigenaar de rekening ontvangt, omdat het geld overgemaakt dient te worden naar onze rekening. Dit komt omdat wij alle gemaakte kosten zelf voorschieten, zodat een dier waarvan we de eigenaar nog niet weten, wél direct hulp van een dierenarts krijgt. Het lijkt dus alsof u de dierenambulance honderden euro's betaalt voor onze diensten, maar alles meer dan de 36,- euro (ritprijs) is dus in rekening gebracht door de dierenarts en door ons voorgeschoten.
bottom of page