top of page
cat-5732087.jpg

Wat te doen met...

Gevonden katten

Wat wij doen

Onze meldkamer wordt meermaals per dag gebeld over katten die op het eerste oog geen medische hulp nodig hebben, maar waar melders zich zorgen over maken. Het kan zijn dat een melder de kat er mager uit vindt zien, maar wat ook vaak genoemd wordt is het verdwaald om zich heen kijken van een kat.

​

Niet alle katten worden zonder de nodige aanleiding bekeken. Omdat asiels overvol zitten, moet er een medische reden zijn om te komen kijken. Enkel het willen achterhalen van het baasje door de chip uit te laten lezen door ons, is dan ook geen reden om een ambulance te sturen.

​

Wanneer u ons belt over een gevonden kat, worden er stappen doorlopen. Wij komen sowieso langs wanneer:

- De kat zichtbaar gewond is.

- De kat braakt, schuimbekt, moeite heeft met ademhalen, of anderszins 

- De kat overleden is. (Achterhalen eigenaar.)

- Er vermoedens zijn van dumping.

- De eigenaar van de kat bekend is, maar deze niet naar de dierenarts is geweest op verzoek van ons tijdens een eerder contact.

- De kat zich bevindt op een plek waar hij onmogelijk zelf weg kan.

- De kat (veel) klitten heeft. Dit is erg pijnlijk en duidt op slechte verzorging.

- De kat volgens ons te jong is om alleen buiten op straat te lopen. (Hier kan een foto voor nodig zijn.)

- De kat zich in een afgesloten auto bevindt.

- De kat aangereden is, ongeacht of letsel zichtbaar is. De kat moet wel ter plaatse zijn.

​

Wij komen in principe niet wanneer:

- Er enkel overlast is van de kat.

- De kat bij ons als vermist blijkt opgegeven. (Om dit te achterhalen wordt u gevraagd naar het uiterlijk van de kat en de buurt waar hij loopt. Er kan ook een foto nodig zijn.)

- Een kat losloopt.

- Een kat in ons "laten lopen bestand" staat. Wanneer een kat hierin staat, is de eigenaar bij ons bekend en is er vaker melding gemaakt van deze kat. Wij hebben dan al eerder beoordeeld dat er geen reden tot zorg is, bijvoorbeeld omdat de kat er door ziekte met eventuele behandeling of ouderdom slecht uitziet.

​

Wij komen in principe dus niet wanneer een kat los door de straten loopt, omdat het voor ons onmogelijk is de vele meldingen af te handelen als er ook gezocht moet worden naar dieren. In bovenstaande gevallen waarin wij wél langskomen, kunnen de volgende situaties aan de orde zijn:

- De kat heeft een geregistreerde chip. De kat wordt thuisgebracht. Woont de eigenaar binnen een kilometer van de vindplaats, dan is dit voor de eigenaar kosteloos. (Voor melders altijd kosteloos.) Moet de kat naar de dierenarts, dan wordt áltijd geprobeerd de eigenaar hierin mee te nemen.

- De kat heeft geen chip, of een chip zonder of met onjuiste registratie, maar moet naar een dierenarts. De kat gaat met ons mee en op onze kosten krijgt de kat de medische zorg die nodig is. Later worden deze kosten op de eigenaar verhaald. Er wordt een gevondenrapport opgemaakt, waarmee we zoeken naar de eigenaar. Na de wettelijke termijn van 14 dagen wordt het zoeken naar een eigenaar gestaakt en wordt de kat ter adoptie gesteld.

- De kat heeft geen chip, of een chip zonder of met onjuiste registratie, hoeft niet naar een dierenarts, maar is te jong, heeft klitten, heeft een oude wond of is vermoedelijke gedumpt. De kat gaat met ons mee naar onze tijdelijke opvang, en de dag erna naar het asiel. Er wordt een gevondenrapport opgemaakt, waarmee we zoeken naar de eigenaar. Na de wettelijke termijn van 14 dagen wordt het zoeken naar een eigenaar gestaakt en wordt de kat ter adoptie gesteld.

- De kat heeft geen chip, of en chip zonder of met onjuiste registratie, en hoeft niet naar een dierenarts. De kat krijgt een zwerversbandje om. Op dit bandje staat een referentienummer en het verzoek aan de eigenaar om ons te bellen zodra die vraag gelezen wordt. Worden wij gedurende 7 dagen niet gebeld door de eigenaar, dan wordt u als melder gebeld door onze meldkamer met het verzoek de kat de eerstvolgende keer vast te zetten. Wij halen de kat dan op, omdat wij er van uit gaan dat er geen eigenaar is. Er wordt een gevondenrapport opgemaakt, waarmee we zoeken naar de eigenaar. Na de wettelijke termijn van 14 dagen wordt het zoeken naar een eigenaar gestaakt en wordt de kat ter adoptie gesteld.

​

Bij melders brengen wij nooit kosten in rekening, mits zij niet de eigenaar zijn van het dier.

​

Hoe zoeken wij naar de eigenaar?

Er wordt bij ons dagelijks gekeken of opgegeven vermissingen overeenkomen met gevonden dieren. Daarnaast worden katten die door ons gevonden zijn op Kat&Co (Facebook) geplaatst.

​

In de witte kolom kunt u lezen wat u zelf kunt doen, of wat wij van u verwachten.

Wat u doet

Vraag vóórdat u ons belt bij buren, het liefst in de hele straat, â€‹of iemand de eigenaar is van de kat, of de eigenaar kent. Het komt erg vaak voor dat de eigenaar van een kat die wij hebben meegenomen naast de melder woont.

​

Wanneer een kat onze hulp nodig heeft, kunt u zorgen dat de kat vast zit. Hieronder verstaan wij: in een kooi(tje), reismandje, schuur(tje), huis, auto, etc.

​

In alle gevallen, zowel wanneer wij langs zullen komen als wanneer wij niet langs zullen komen, adviseren wij u met klem NIET te voeren. In veel gevallen gedragen katten zich "hongerig", eten snel het bakje leeg, of mauwen om eten. Dit zijn lang niet altijd tekenen van ondervoeding, en zeker niet dat de kat geen thuis of eigenaar zou hebben. Eenmaal begonnen met voeren, is de zoektocht naar de eigenaar vaak erg bemoeilijkt.

​

Als wij niet komen, zorg dan dat u de kat in de gaten houdt wanneer u deze vaker tegenkomt. Zo houdt u zicht op eventueel afvallen of anderszins verslechtering van de gezondheid van de kat. Wellicht ontstaat er alsnog een medische aanleiding voor ons om te komen kijken.

bottom of page